Προβλήματα στην εφαρμογή του νέου τρόπου υπολογισμού των αμοιβών.

Στην αναφορά προς το κεντρικό ΤΕΕ διαφόρων προβλημάτων, όπως προέκυψαν από καταγγελλίες μηχανικών και αφορούν στην εφαρμογή του νέου τρόπου υπολογισμού των αμοιβών τους για τα ιδιωτικά έργα, προέβει το Τμήμα προκειμένου να επιληφθεί της επίλυσής των.
Συγκεκριμένα στην επιστολή προς τον Πρόεδρο κ. Γιάννη Αλαβάνο, η Πρόεδρος Χαρίκλεια Τσιώλη αναφέρει:

Συνάδελφε Πρόεδρε,

Μετά από οκτώ (8) και πλέον μήνες εφαρμογής του νέου τρόπου υπολογισμού των αμοιβών μηχανικών για τα ιδιωτικά έργα φαίνεται ότι ο αρχικός στόχος επιτυγχάνεται.

Παρόλα αυτά γινόμαστε δέκτες παρατηρήσεων, συχνά δε και διαμαρτυριών από συναδέλφους για βασικές αδυναμίες στον τρόπο λειτουργίας του όλου συστήματος. Θα θέλαμε να σας επιστήσουμε την προσοχή σε κάποιες από αυτές, ώστε να υπάρξει διασφάλιση της αξιοπιστίας της διαδικασίας κατάθεσης των αμοιβών.

Χαρακτηριστικά σας αναφέρουμε τα παρακάτω προβλήματα που μας καταγγέλλουν συνάδελφοι με αποτέλεσμα να δημιουργούνται παρενέργειες τόσο στη διαδικασία κατάθεσης του ποσού στην ΕΤΕ όσο και στην διαδικασία κατάθεσης του φακέλου στις αρμόδιες Πολεοδομίες στη φάση έκδοσης των αδειών.

1) Έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο σε έντυπα κατάθεσης αμοιβής της ΕΤΕ να σημειώνονται κωδικοί του ΤΕΕ που αντιστοιχούν σε άλλους ιδιοκτήτες και η ΕΤΕ να δέχεται την κατάθεση. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει η ΕΤΕ να παραλαμβάνει και να ελέγχει το έντυπο του ΤΕΕ με τον κωδικό και το ονοματεπώνυμο του ιδιοκτήτη ή τέλος πάντων να βρεθεί τρόπος διασφάλισης της σωστής κατάθεσης διότι η κατάσταση που επικρατεί με τους κωδικούς να δηλώνονται άλλοι αντί άλλων έχει γίνει «καθεστώς».

2) Πολλοί «συνάδελφοι» δηλώνουν και παίρνουν έγκριση για αμοιβή από το ΤΕΕ που αφορά λιγότερα τετραγωνικά μέτρα από τα πραγματικά, με αποτέλεσμα να καταθέτουν μικρότερες αμοιβές τις οποίες περνάνε στην Πολεοδομία δεδομένου δεν αντιπαραβάλλονται κατά τη διαδικασία ελέγχου τα έντυπα υπολογισμού των αμοιβών που εκδίδει το ΤΕΕ. με τα δηλούμενα σε αυτές στοιχεία. Θα πρέπει με κάθε τρόπο να εντοπιστούν αυτές οι περιπτώσεις και να ασκηθούν πειθαρχικές διώξεις για παραδειγματισμό.

3) Στο σύστημα υπολογισμού των αμοιβών του ΤΕΕ εάν σε μια άδεια καταχωρηθεί μηχανολόγος για θερμομόνωση και υπολογίζεται αμοιβή π.χ 200,00 ευρώ σε «πετάει» στην ελάχιστη αμοιβή και χρειάζεται κάθε φορά να επικοινωνούν οι συνάδελφοι με το κεντρικό ΤΕΕ για να τους αποστέλλονται οι σωστές αμοιβές με fax , με αποτέλεσμα να χάνονται χιλιάδες πολύτιμες ώρες.

4) Τα έργα που δεν περιλαμβάνονται στο νέο πρόγραμμα υπολογισμού των αμοιβών θα πρέπει το ταχύτερο δυνατό να ενταχθούν σε αυτό, δεδομένου ότι οι συνάδελφοι για να πάρουν κωδικό κατάθεσης π.χ. ενός απλού τοπογραφικού απευθύνονται στα περιφερειακά του ΤΕΕ, με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι γραφειοκρατικές διαδικασίες και να χάνεται χρόνος.

Επειδή θεωρούμε τα παραπάνω πολύ σημαντικά για την περαιτέρω πορεία του νέου εγχειρήματος, παρακαλούμε να ληφθούν σοβαρά υπόψη, προκειμένου να διαφυλάξουμε το κύρος και την αξιοπιστία του ΤΕΕ τόσο απέναντι στους συναδέλφους, όσο και απέναντι στην κοινωνία.

Δελτίο τύπου του ΕΦΚΑ με θέμα: Σε λειτουργία νέα ηλεκτρονική υπηρεσία για την προαιρετική συνέχιση της ασφάλισης Μη Μισθωτών. Διευκόλυνση για τους Μη Μισθωτούς που βρίσκονται κοντά στην συνταξιοδότηση και χρειάζονται πρόσθετο χρόνο ασφάλισης.

Διαβάστε το άρθρο »

Δελτίο τύπου του ΕΦΚΑ με θέμα: Σε λειτουργία νέα ηλεκτρονική υπηρεσία για την προαιρετική συνέχιση της ασφάλισης Μη Μισθωτών. Διευκόλυνση για τους Μη Μισθωτούς που βρίσκονται κοντά στην συνταξιοδότηση και χρειάζονται πρόσθετο χρόνο ασφάλισης.

Διαβάστε το άρθρο »