Ημερίδα με θέμα : «Υαλοπίνακες: Σύγχρονες Αρχιτεκτονικές Εφαρμογές». Τρίπολη 23.6.2016

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εμπόρων & Βιοτεχνών Υαλοπινάκων (ΠΟΕΒΥ) με την Αιγίδα του ΤΕΕ Πελοποννήσου διοργάνωσαν την ημερίδα με τίτλο «Υαλοπίνακες: Σύγχρονες Αρχιτεκτονικές Εφαρμογές», που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 23 Ιουνίου 2016 στο αμφιθέατρο του Αποστολοπούλειου Πνευματικού Κέντρου Δήμου Τρίπολης (Πρόσκληση-Πρόγραμμα).

Στόχος της ημερίδας ήταν η ενημέρωση των Μηχανικών για το κορυφαίο δομικό υλικό, τον υαλοπίνακα, το οποίο διαθέτει όλα εκείνα τα τεχνικά χαρακτηριστικά που μπορούν να συνεισφέρουν στην αναβάθμιση των κτιριακών εγκαταστάσεων. Το γυαλί πέρα από ένα πλήρως οικολογικό υλικό, εξοικονομεί πολύ μεγάλα ποσοστά ενέργειας και μπορεί να συμβάλει στη δημιουργία συνθηκών άνεσης και φυσικά ασφάλειας.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στις “Αρχές Ασφαλείας Εφαρμογής Υαλοπινάκων” που δημιούργησε η ΠΟΕΒΥ, λόγω κενού νόμου, βασισμένες στον Ευρωκώδικα της 01/07/2013. Οι Αρχές Ασφαλείας είναι ένα «εγχειρίδιο» που έχει σαν στόχο την επιλογή του κατάλληλου υαλοπίνακα ανά εφαρμογή, για την αποφυγή ατυχημάτων.

Στο χαιρετισμό της η Πρόεδρος ΤΕΕ Πελοποννήσου Χαρίκλεια Τσιώλη ανέφερε :

«Σκοπός της εκδήλωσης είναι η ενημέρωση των Μηχανικών για την ουσιαστική και σημαντική χρήση του γυαλιού -του υαλοπίνακα- στα σύγχρονα οικοδομήματα.
Το γυαλί είναι ένα δομικό υλικό, πιθανώς το πρώτο του οποίου  εφαρμογές είδαν οι Αρχαιολόγοι, συγκεκριμένα υπάρχουν γυάλινα αντικείμενα που χρονολογούνται το 3.000 π.Χ. περίπου. Η χρήση του ως δομικού υλικού ξεκινά την εποχή κατασκευής των μεγάλων καθεδρικών ναών στην κεντρική Ευρώπη δηλ. τον ύστερο Μεσαίωνα. Ως υλικό έχει σημαντικές ιδιότητες, μπορούμε να αναφέρομε κάποιες, όπως:
– είναι διάφανο εξασφαλίζοντας τη φωτεινότητα του χώρου και την οπτική επαφή με το εξωτερικό περιβάλλον, μπλοκάροντας συγχρόνως το μεγαλύτερο μέρος του φάσματος από τις μη ορατές και επιβλαβείς (καρκινογόνες) ακτίνες του ήλιου
– είναι μονωτικό σε σχέση με τον ήχο-τη θερμότητα-τον ηλεκτρισμό και αποτελεί ένα πλήρως ανακυκλώσιμο υλικό
– επίσης μπορεί κατά την διαδικασία παραγωγής του να λάβει οποιοδήποτε σχήμα καθώς και να αποκτήσει επιπλέον χαρακτηριστικά.
Τη σημερινή εποχή, ζητούμενο και στόχευση της σύγχρονης οικοδομικής είναι η χρήση των διαθέσιμων κάθε φορά υλικών έτσι ώστε να καλύπτονται οι απαιτήσεις των κάθε είδους κτηρίων για ταχύτητα κατασκευής, υψηλή αισθητική, χαμηλό κόστος συντήρησης, εξοικονόμηση ενέργειας, ασφάλεια και άνεση στους χρήστες. Το γυαλί λοιπόν λόγω των προαναφερόμενων ιδιοτήτων του καθώς και των απεριόριστων δυνατοτήτων που προσφέρει χάρη στην προηγμένη τεχνολογία, αποτελεί ένα από τα καλύτερα εργαλεία στα χέρια των Μηχανικών του 21ου αιώνα, εξασφαλίζοντας όλες αυτές τις επιδιωκόμενες ανάγκες των κτηριακών εγκαταστάσεων, γι’ αυτό εξάλλου η χρήση του συνεχώς διευρύνεται και αυξάνεται. Ιδιαίτερα δε, στον τομέα της εξοικονόμησης ενέργειας στα κτήρια, το γυαλί μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά. Η χρήση σύγχρονων υαλοπινάκων προσφέρει σημαντικά τόσο στην ενεργειακή απόδοση νέων κτηρίων όσο και στην ενεργειακή αναβάθμιση υφισταμένων κτηρίων. Ειδικά για την Ελλάδα η ενεργειακή αναβάθμιση του γερασμένου κτηριακού αποθέματος αποτελεί στοίχημα του παρόντος και του μέλλοντος. Ένα τελευταίο σημαντικό σημείο που θα ήθελα να τονίσω, είναι η ανάγκη συμμόρφωσης όλων των παραγόντων που παράγουν-εμπορεύονται ή χρησιμοποιούν τον υαλοπίνακα, με το σύνολο των υφισταμένων προδιαγραφών, που δυστυχώς για την ώρα δεν είναι όσο εκτεταμένες χρειάζεται και ιδιαίτερα στον τομέα χρήσης του υλικού. Σε κάθε περίπτωση, είναι αναγκαία η πιστοποίηση των εγκαταστατών υαλοπινάκων και εδώ πρέπει να επαινέσομε την πρωτοβουλία της Π.Ο.Ε.Β.Υ. να δημιουργήσει το “εγχειρίδιο περί Αρχών Ασφαλείας” που είναι εξαιρετικά χρήσιμο τόσο για τους εγκαταστάτες όσο και για τους Μηχανικούς. Η ημερίδα που θα παρακολουθήσομε έρχεται να καλύψει την ανάγκη της γνώσης γύρω από το υλικό στο τεχνολογικό-τεχνικό και κανονιστικό πεδίο. Θα πληροφορηθούμε για τις βέλτιστες πρακτικές γύρω από τη χρήση του γυαλιού και τις εφαρμογές των υαλοπινάκων καθώς και θα ασχοληθούμε με πρότυπα και κανονισμούς, έτσι ώστε η χρησιμοποίηση του πολύτιμου αυτού υλικού να γίνεται με τον καλύτερα δυνατό, οικονομικά-ενεργειακά και αισθητικά αποδοτικό και ασφαλέστερο τρόπο».

Ομιλητές στην ημερίδα ήταν η κυρία Παρασκευή Ηλιοπούλου – Αρχιτέκτων Μηχανικός ΕΜΠ και οι κύριοι: Χρήστος Λούσης – Πρόεδρος Π.Ο.Ε.Β.Υ., Γιώργος Ηλιάδης – Δρ. Μηχανολόγος Μηχανικός, Ανδρέας Μάχος – Γεν. Γραμματέας Π.Ο.Ε.Β.Υ., Μανώλης Σηφάκης – Μέλος Δ.Σ. Π.Ο.Ε.Β.Υ και Πολύζος Βαλαλής – Μέλος Π.Ο.Ε.Β.Υ.


Οι ενότητες που παρουσιάστηκαν ήταν:

  • Ευρωπαϊκές Απαιτήσεις & Ελληνικές Υποχρεώσεις
  • Αρχές Ασφαλείας Εφαρμογής Υαλοπινάκων
    – Πεδία Εφαρμογής – Κατηγορίες Υαλοπινάκων Ασφαλείας – Πρότυπα
    – Δομική Πυροπροστασία
  • Αρχιτεκτονικές Εφαρμογές Υαλοπινάκων για την Ασφάλεια & την Άνεση
    – Κατασκευαστικές Προτάσεις – Νέα Υλικά & Επεξεργασίες
    – Υαλοπίνακες Ειδικών Εφαρμογών
  • Σύγχρονες Τεχνολογίες Υαλοπινάκων για Διαχείριση Ενέργειας & Ηχομείωση στο κέλυφος του κτιρίου
    – Βασικές Αρχές – Έννοιες – Συντελεστές
    – Επιλογή Υαλοπινάκων με βάση τη θέση και τη χρήση του κτιρίου
    – Τεχνικές προτάσεις ηχοπροσταστίας στο σύγχρονο κτίριο

Έγκριση της υπ’ αρ. 9/2024 Πυροσβεστικής Διάταξης «Καθορισμός μέτρων και μέσων για την πρόληψη και αποφυγή εκδήλωσης πυρκαγιών σε δάση, δασικές, χορτολιβαδικές και αγροτικές εκτάσεις, πάρκα και άλση πόλεων και οικιστικών περιοχών, περιοχές με ειδικό καθεστώς προστασίας, λοιπούς χώρους που βρίσκονται πλησίον των εκτάσεων αυτών καθώς και σε οικοπεδικούς χώρους». (ΥΑ Αριθμ.21545οικ.Φ.700.9/2024/19.4.2024 – ΦΕΚ Β΄2387/22.4.2024)

Διαβάστε το άρθρο »

Έγκριση της υπ’ αρ. 9/2024 Πυροσβεστικής Διάταξης «Καθορισμός μέτρων και μέσων για την πρόληψη και αποφυγή εκδήλωσης πυρκαγιών σε δάση, δασικές, χορτολιβαδικές και αγροτικές εκτάσεις, πάρκα και άλση πόλεων και οικιστικών περιοχών, περιοχές με ειδικό καθεστώς προστασίας, λοιπούς χώρους που βρίσκονται πλησίον των εκτάσεων αυτών καθώς και σε οικοπεδικούς χώρους». (ΥΑ Αριθμ.21545οικ.Φ.700.9/2024/19.4.2024 – ΦΕΚ Β΄2387/22.4.2024)

Διαβάστε το άρθρο »