Ημερίδα με θέμα : «Σχεδιασμός σύμμικτων κατασκευών με βάση τους Ευρωκώδικες». Τρίπολη 6.2.2010

Το ΤΕΕ Πελοποννήσου πραγματοποίησε, με μεγάλη επιτυχία και τη συμμετοχή μηχανικών από όλους τους Νομούς, ημερίδα με το παραπάνω θέμα στην Τρίπολη το Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2010 στο Αποστολοπούλειο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου (Πρόσκληση-Πρόγραμμα). Οι ενδιαφερόμενοι παρακολούθησαν και ενημερώθηκαν από την παρουσίαση των επιμέρους θεμάτων που αναπτύχθηκαν από τους πλέον εξειδικευμένους και σημαντικούς στην Ελλάδα και διεθνώς διακεκριμένους επιστήμονες – καθηγητές κ. Βάγια, Ερμόπουλο, Ιωαννίδη και Καρυδάκη, (επιστημονικό προσωπικό του Τομέα Δομοστατικής – Εργαστήριο Μεταλλικών Κατασκευών της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών Ε.Μ.Π.), οι οποίοι τους μετέφεραν τη γνώση τους στο σοβαρό, επίκαιρο και επείγοντος χαρακτήρα για τον τεχνικό κόσμο, αντικείμενο της ημερίδας.

Το σκοπό και τη σημασία διεξαγωγής της ημερίδας επεσήμανε με ιδιαίτερη έμφαση στο χαιρετισμό της η Πρόεδρος του Τμήματος Χαρίκλεια Τσιώλη, αναφέροντας: «Το τελευταίο διάστημα το ΤΕΕ Πελοποννήσου, όπως όλοι γνωρίζετε, εκτός όλων των άλλων επιμορφωτικών προγραμμάτων, πραγματοποιεί και συνεχείς ημερίδες ενημέρωσης στα θέματα των Ευρωκωδίκων. Πιστεύομε ότι η γνώση των Ευρωκωδίκων, των οποίων η χρήση αρχίζει σε 1 μήνα και η σχετική βιβλιογραφία δεν είναι δυστυχώς ακόμη έτοιμη προς διάθεση, είναι απαιτούμενο εφόδιο για τη άσκηση του επαγγέλματός μας. Κρίναμε λοιπόν άκρως απαραίτητη τη διοργάνωση της σημερινής ημερίδας για να ενημερωθούμε στις τελευταίες εξελίξεις σε αυτά που ο Κανονισμός και το πλέγμα των Ευρωκωδίκων επιτάσσει για τις σύμμεικτες κατασκευές. Όλοι γνωρίζομε ότι τα τελευταία χρόνια μπήκε δυναμικά στη ζωή μας ο δομικός χάλυβας ο οποίος είναι ένα εξαίρετο υλικό. Φυσικά κανείς δεν αμφισβητεί την αξία του σκυροδέματος που έχει παίξει σημαντικό ρόλο στην πατρίδα μας τα τελευταία χρόνια. Με την συνεργασία του χάλυβα και του σκυροδέματος πετυχαίνομε κατασκευές εξαιρετικής συμπεριφοράς τις οποίες ονομάζομε σύμμεικτες κατασκευές. Η χρήση των σύμμεικτων κατασκευών δεν είναι συνήθης και δεν προσιδιάζει στην καθημερινή κατασκευή, είναι όμως εξαιρετικά αποτελεσματική για την ανέγερση υψηλών κτιρίων ή κατασκευών με πολύ πιεστικά χρονοδιαγράμματα. Ειδικά στις περιπτώσεις χρονικής πίεσης, η μέθοδος ενδείκνυται γιατί είναι γρήγορη, ιδιαίτερα δε αν συνδυαστεί με σωστή οργάνωση της μηχανοποίησης του εργοταξίου και με αξιοποίηση των δυνατοτήτων της προκατασκευής. Επίσης μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευνοϊκή στις περιπτώσεις αποκατάστασης παραδοσιακών κτιρίων γιατί έχει τη δυνατότητα περιορισμού της έκτασης των παρεμβάσεων στα υπάρχοντα στοιχεία. Βέβαια ας μην ξεχνάμε ότι η ενημέρωση στον σχεδιασμό και στην τεχνολογία των σύμμεικτων κατασκευών είναι ουσιαστικά άγνωστες τόσο σε εμάς όσο και στο τεχνικό προσωπικό στην Ελλάδα. Έτσι νομίζω ότι η σημερινή ημερίδα είναι πολύ σημαντική γιατί θα συμβάλλει στην επιμόρφωση των συναδέλφων, στην ενίσχυση του επιστημονικού μας υποβάθρου και στη διάχυση της γνώσης, των σύγχρονων αντιλήψεων και κανονιστικών διατάξεων για το σχεδιασμό και την κατασκευή σε όλο τον τεχνικό κόσμο, εννοώντας όχι μόνο εμάς αλλά και τους κατασκευαστές, τεχνικούς, εργοστάσια διαμόρφωσης, συνεργεία συναρμολόγησης και ανέγερσης που εμείς έχομε υποχρέωση να επιμορφώσομε. Απώτερος σκοπός είναι αφ’ ενός ο μεν Μηχανικός να αποκτήσει τις απαραίτητες γνώσεις αλλά και την αυτοπεποίθηση ότι αυτό που κάνει είναι σωστό και ασφαλές και αφ’ ετέρου δε ο κατασκευαστής να αποκτήσει την εμπειρία που χρειάζεται για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της κατασκευής».

Στη συνέχεια αναπτύχθηκαν κατά εισηγητή τα παρακάτω θέματα, ενώ κατά τη διάρκεια της ημερίδας τέθηκαν και απαντήθηκαν ερωτήσεις, έγιναν παρεμβάσεις και συζητήσεις :

  • Μόρφωση πολυωρόφων σύμμεικτων κτιρίων και γεφυρών.
  • Βασικές αρχές σχεδιασμού.
    Ι. Βάγιας
  • Διατμητική σύνδεση.
  • Διαστασιολόγηση σύμμεικτων υποστυλωμάτων.
    Ι. Ερμόπουλος
  • Διαστασιολόγηση σύμμεικτων δοκών και πλακών.
    Φ. Καρυδάκης
  • Αντισεισμικός υπολογισμός σύμμεικτων κτιρίων.
    Γ. Ιωαννίδης

Όλοι οι ομιλητές τόνισαν ότι με την καθολική εφαρμογή των ευρωκωδίκων στις σύμμεικτες κατασκευές τα προβλήματα του παρελθόντος θα ξεπεραστούν, απελευθερώνοντας αφενός τη δημιουργική φαντασία των αρχιτεκτόνων και αφετέρου κερδίζοντας την εμπιστοσύνη των Μελετητών και των Κατασκευαστών σε ότι αφορά τη χρήση του.

Στους συμμετέχοντες διανεμήθηκαν σε ψηφιακή μορφή οι παρακάτω, κατά θεματολογία, εισηγήσεις :