Ημερίδα με θέμα : «Σχεδιασμός φορέων από σκυρόδεμα με βάση τους Ευρωκώδικες 2 & 8». Τρίπολη 12.12.2009

Την ενημερωτική ημερίδα διοργάνωσε το ΤΕΕ Πελοποννήσου στην Τρίπολη το Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2009 στο Αποστολοπούλειο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου (Πρόσκληση-Πρόγραμμα). Οι συμμετέχοντες παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον την πλήρη ανάλυση και παρουσίαση των θεμάτων που αναπτύχθηκαν από τους εισηγητές.

Την έναρξη της εκδήλωσης κήρυξε η Πρόεδρος του Τμήματος Χαρίκλεια Τσιώλη, η οποία η οποία μεταξύ άλλων ανέφερε: «είναι γνωστό ότι υπάρχουν διαφορές μεταξύ των διαφόρων Εθνικών Κανονισμών όπου διαπιστώθηκε ότι δημιουργούσαν δυσκολίες και εμπόδια στην ελεύθερη και ενιαία άσκηση του επαγγέλματος του Μηχανικού εντός των χωρών της Ευρωπαικής Ένωσης. Έτσι προέκυψε η ανάγκη εκπόνησης των Ευρωκωδίκων, οι οποίοι θα αντικαταστήσουν τους Εθνικούς Κανονισμούς, και θα διευκολύνουν την ελευθερία παροχής υπηρεσιών στον τομέα έργων Μηχανικού σε όλη την Ευρωπαική ΄Ενωση με τη δημιουργία των προυποθέσεων που απαιτούνται για ένα εναρμονισμένο σύστημα γενικών κανόνων. Είναι προφανές, ότι απώτερος στόχος είναι η ολοκλήρωση της Ενιαίας Αγοράς στην παραγωγή έργων και η αύξηση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας του κατασκευαστικού και μελετητικού κλάδου στην Ευρωπαική Ένωση. Το Μάρτιο του 2010, θα ξεκινήσει στη χώρα μας η πλήρης και αποκλειστική εφαρμογή των Ευρωκωδίκων και συγχρόνως θα αποσυρθούν υποχρεωτικά οι υφιστάμενοι Εθνικοί Κανονισμοί. Οι Ευρωκώδικες που θα ισχύσουν, έχουν εφαρμογή στον υπολογισμό της μηχανικής αντοχής των κατασκευαστικών έργων και των στοιχείων τους και καλύπτουν τη μελέτη και κατασκευή έργων από σκυρόδεμα, χάλυβα, τοιχοποιία, ξύλο, αλουμίνιο και την μελέτη του εδάφους».

Στη συνέχεια αναπτύχθηκε η παρακάτω θεματολογία κατά εισηγητή, ενώ στην πορεία της ημερίδας τέθηκαν και απαντήθηκαν πολλές ερωτήσεις, έγιναν διάφορες παρεμβάσεις και συζήτηση :

Εισαγωγή στους Ευρωκώδικες
Ειρήνη Κανιτάκη, Π.Μ., Επιστ. Συνεργάτης Ε.Μ.Π., Πρόεδρος ΕΕ. Ε.Τ.Σ.

Βάσεις Σχεδιασμού σύμφωνα με τους Ευρωκώδικες 0 και 2
Ιωάννης Κωνσταντόπουλος, Δρ ΠΜ, Καθ. Πανεπιστημίου Βρυξελλών, Καθηγητής της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων.

Ανθεκτικότητα – Επικαλύψεις
Θεόδωρος Δραγκιώτης, Π.Μ., Μέλος της ΔΕ Τ.Ε.Ε., Υπεύθυνος Επιστ. ‘Εργου.

Στατική Ανάλυση
Ευάγγελος Μακρυκώστας, Π.Μ., Αντιπρόεδρος Ε.Ε. Ε.Τ.Σ.

Αρχές σχεδιασμού σύμφωνα με τον Ευρωκώδικα 8
Γιώργος Βαδαλούκας, ΠΜ, Αν. Μέλος Δ.Σ του ΕΤΑΜ .

Οριακή Κατάσταση Αστοχίας έναντι Κάμψης με ή χωρίς ορθή δύναμη
Πλούταρχος Γιαννόπουλος, Δρ Π.Μ., Αν. Καθηγητής Ε.Μ.Π., Μέλος Ε.Ε. Ε.Τ.Σ.

Οριακή Κατάσταση Αστοχίας έναντι Διάτμησης – Στρέψης – Διάτρησης
Μαρίνος Καττής, Δρ Π.Μ., Αν. Καθηγητής Ε.Μ.Π.

Οριακή Κατάσταση Λειτουργικότητας : Ρηγμάτωση – Παραμορφώσεις
Μιλτιάδης Χρονόπουλος, Π.Μ., Επιστ. Συνεργάτης Ε.Μ.Π.

Λεπτομέρειες Οπλίσεως και Κατασκευαστικές Λεπτομέρειες Δομικών Στοιχείων σύμφωνα με τους Ευρωκώδικες 2 & 8
Ειρήνη Κανιτάκη, Π.Μ., Επιστ. Συνεργάτης Ε.Μ.Π., Πρόεδρος Ε.Ε. Ε.Τ.Σ.

Το υλικό των εισηγήσεων διανεμήθηκε σε ψηφιακή μορφή στους συμμετέχοντες κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης.

Δελτίο τύπου του ΕΦΚΑ με θέμα: Σε λειτουργία νέα ηλεκτρονική υπηρεσία για την προαιρετική συνέχιση της ασφάλισης Μη Μισθωτών. Διευκόλυνση για τους Μη Μισθωτούς που βρίσκονται κοντά στην συνταξιοδότηση και χρειάζονται πρόσθετο χρόνο ασφάλισης.

Διαβάστε το άρθρο »

Δελτίο τύπου του ΕΦΚΑ με θέμα: Σε λειτουργία νέα ηλεκτρονική υπηρεσία για την προαιρετική συνέχιση της ασφάλισης Μη Μισθωτών. Διευκόλυνση για τους Μη Μισθωτούς που βρίσκονται κοντά στην συνταξιοδότηση και χρειάζονται πρόσθετο χρόνο ασφάλισης.

Διαβάστε το άρθρο »