Ημερίδα με θέμα : «Χαλύβδινες και σύμμικτες κατασκευές».Τρίπολη 9.5.2009

Με τη συμμετοχή πλήθους μηχανικών της Περιφέρειάς μας πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Αποστολοπούλειου Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Τρίπολης στις 9 Μαΐου 2009 η ενημερωτική ημερίδα με το παραπάνω θέμα (Αφίσα , Πρόσκληση-Πρόγραμμα).
Στο χαιρετισμό της η Πρόεδρος του Τμήματος Χαρίκλεια Τσιώλη τόνισε :
«Οι κατασκευές από δομικό χάλυβα, είτε αμιγείς είτε ως σύμμικτες, έχουν αρχίσει να γνωρίζουν “άνθηση” και στη χώρα μας όσον αφορά μεγάλα Δημόσια, αλλά και Ιδιωτικά έργα, ξεφεύγοντας από την επί σειρά δεκαετιών “καθήλωση” στο πλαίσιο των βιοτεχνικών και βιομηχανικών κτιρίων, γενικώς ισογείων και απλών, παρά τα μεγάλα ανοίγματα και ύψη. Όσο οι κατασκευές μεγαλώνουν ή γίνονται πιο ιδιότυπες ή χρειάζονται για να καλύψουν ειδικές ανάγκες, τόσο η μεταλλική κατασκευή γίνεται όλο και πιο ελκυστική για την αντιμετώπιση τέτοιων περιπτώσεων. Η μεταλλική κατασκευή έχει κάποια βασικά πλεονεκτήματα απέναντι στις κατασκευές σκυροδέματος. Η απόσβεση της σεισμικής επιβάρυνσης γίνεται ευκολότερα, οι τυχόν ζημίες είναι εύκολα ανιχνεύσιμες και επισκευάσιμες και γενικώς ο χάλυβας έχει καλύτερη αντισεισμική συμπεριφορά από το σκυρόδεμα, δεδομένα πολύ σημαντικά για τις κατασκευές στην Ελλάδα που ο σεισμός είναι η σημαντικότερη φόρτιση και το μεγάλο ζητούμενο είναι κτίρια με ικανοποιητική και επιθυμητή αντισεισμική συμπεριφορά. Επίσης, η ισοτροπία του υλικού οδηγεί σε καλύτερα προβλέψιμες συμπεριφορές και αυτό κάνει δυνατό εξαιρετικά οραματικές και προκλητικές κατασκευές. Βεβαίως, η μελέτη και κατασκευή “ελαφρών” κτιρίων, με κυρίαρχο υλικό το δομικό χάλυβα, απαιτεί πρόσθετες γνώσεις και πρόσθετη ικανότητα, εκπαίδευση και εμπειρία. Η επιλογή χρησιμοποίησης των μεταλλικών κατασκευών στα συνήθη έργα δεν είναι η συνήθης λύση. Η γνώση όμως γύρω από το θέμα αυτό, και αναγκαία είναι, δεδομένου των εξελίξεων της τεχνικής, αλλά και χρήσιμη, ακόμα και για καλύτερη κατανόηση πιο συμβατικών κατασκευών. Η καθιέρωση των Ευρωκωδίκων για τις κατασκευές από δομικό χάλυβα αποτελεί σημαντικό βήμα, όχι μόνο για λόγους ασφαλείας και συμπεριφοράς, αλλά και για λόγους διάχυσης της γνώσεως σε ολόκληρο τον τεχνικό κόσμο. Ιδιαίτερα θέματα προέρχονται από ενδεχομένως κρίσιμες φορτίσεις, όπως είναι ο αέρας ή το χιόνι, που για τις συμβατικές κατασκευές από οπλισμένο σκυρόδεμα δεν συνιστούν πρόβλημα. Επιπλέον, τα ζητήματα αντοχής στο χρόνο ή στην πυρκαγιά επιβάλλουν ιδιαιτερότητες και ίσως πρόσθετα μέτρα, πέραν της “λογικής” που ισχύει για το οπλισμένο σκυρόδεμα, όπου το σκυρόδεμα -μέσω κατάλληλων προβλέψεων και διατάξεων- “προστατεύει” (μπορούμε να πούμε) τους σιδηροπλισμούς».

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν οι εισηγήσεις:

– «Κατασκευές από χάλυβα στις Ολυμπιάδες της Αθήνας (2004) και του Πεκίνου (2008)».
– «Ευρωκώδικας ΕΝ1-1991 : Μέρος 1-3, Φορτία Χιονιού και Μέρος 1-4, Δράσεις Ανέμου, Παραδείγματα».

Ι. Ερμόπουλος,Καθηγητής Ε.Μ.Π.

– «Μόρφωση μονορόφων κτιρίων».

– «Συμπεριφορά κατασκευών από χάλυβα σε υψηλές θερμοκρασίες».

Γ. Ιωαννίδης,Καθηγητής Ε.Μ.Π.

– «Χαλύβδινα κτίρια στην Ελλάδα».

– «Αντισεισμικός σχεδιασμός κτιρίων από χάλυβα».

Ι. Βάγιας, Καθηγητής Ε.Μ.Π.

– «Ευστάθεια μελών».

– «Μόρφωση και ανάλυση συνδέσεων».

Χ. Γαντές, Αν.Καθηγητής Ε.Μ.Π.

Δημοσίευμα στο -ΜΗΧΑΝΙΚΟ-

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Δελτίο τύπου του ΕΦΚΑ με θέμα: Σε λειτουργία νέα ηλεκτρονική υπηρεσία για την προαιρετική συνέχιση της ασφάλισης Μη Μισθωτών. Διευκόλυνση για τους Μη Μισθωτούς που βρίσκονται κοντά στην συνταξιοδότηση και χρειάζονται πρόσθετο χρόνο ασφάλισης.

Διαβάστε το άρθρο »

Δελτίο τύπου του ΕΦΚΑ με θέμα: Σε λειτουργία νέα ηλεκτρονική υπηρεσία για την προαιρετική συνέχιση της ασφάλισης Μη Μισθωτών. Διευκόλυνση για τους Μη Μισθωτούς που βρίσκονται κοντά στην συνταξιοδότηση και χρειάζονται πρόσθετο χρόνο ασφάλισης.

Διαβάστε το άρθρο »