Ημερίδα με θέμα : «Αρχιτεκτονικά μνημεία Ναυπλίου – Ναυπλιακά ανάλεκτα». Ναύπλιο 28.11.2008

Η ημερίδα διοργανώθηκε από τη Ν.Ε. Αργολίδας του ΤΕΕ Πελοποννήσου σε συνεργασία με το Δήμο Ναυπλίου και τη ΔΕΠΑΝ (Πρόσκληση , Πρόγραμμα), στο Ναύπλιο την Παρασκευή 28.11.2008 στην αίθουσα του Βουλευτικού και την παρακολούθησαν με αμείωτο  ενδιαφέρον πλήθος πολιτών και συναδέλφων μας μηχανικών. Επίσης παρευρέθησαν ο ιερέας του Γενεσίου της Θεοτόκου, ως εκπρόσωπος του Μητροπολίτη και ο Πρόεδρος της ΔΕΠΑΝ, δικηγόρος Κώστας Χελιώτης, εκπροσωπώντας το Δήμο.

Ο πρόεδρος της Ν.Ε., Δημήτρης Καρούντζος, εκ μέρους της Νομαρχιακής, αφού ευχαρίστησε τους παριστάμενους πολίτες αλλά και μηχανικούς, αναφέρθηκε στον ρόλο του ΤΕΕ ως συμβούλου της Πολιτείας, και κάλεσε όλους να συνδράμουν τις προσπάθειες του Τεχνικού Επιμελητηρίου για οργάνωση των πόλεων με στόχο την ανάπτυξή τους και την βελτίωση της ζωής των πολιτών, τις προσπάθειες για την προστασία του περιβάλλοντος και την αειφόρο ανάπτυξη. Θεώρησε δε καθήκον να δηλώσει ότι το ΤΕΕ όπως και στο παρελθόν, αλλά και σήμερα, στέκεται μαζί με όλες τις υπόλοιπες κοινωνικές ομάδες και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, πρωτεργάτης των ενεργειών αυτών.

Η θεματολογία που αναπτύχθηκε στην ημερίδα, τα θέματα της οποίας περιέχονται σε CD, την έκδοση του οποίου επιμελήθηκε η Ν.Ε. Αργολίδας, εστιάστηκε κυρίως στα Αρχιτεκτονικά-Ιστορικά κτίρια του Ναυπλίου και παρουσιάζεται συνοπτικά παρακάτω κατά εισηγητή.

Ο συνάδελφος Δημήτρης Καρούντζος αναφέρθηκε στα «ΝΑΥΠΛΙΑΚΑ ΑΝΑΛΕΚΤΑ» που εκδίδει ο Δήμος του Ναυπλίου από το 1992. Στις εκδόσεις αυτές, πολίτες του Δήμου, παρουσιάζουν εργασίες, θέματα και πονήματα τα οποία δεν έχουν αλλού δημοσιευτεί. Στο πρώτο τεύχος των Αναλέκτων, ο πατέρας του νυν Δημάρχου Παναγιώτη Αναγνωσταρά, ο Γιώργος Αναγνωσταράς, εργολάβος, πού σήμερα δεν ευρίσκεται στη ζωή, δημοσίευσε ένα πόνημα πού αφορούσε τις εδράσεις των παλαιών κτιρίων στο Ναύπλιο, σε εδάφη βαλτώδη, κτιρίων πού σήμερα έχουν ιστορική και αρχιτεκτονική αξία και έχουν χαρακτηριστεί ως διατηρητέα. Η εργασία αυτή εμπεριείχε ιστορικά στοιχεία για παλιούς μαστόρους πού μετέφεραν την τέχνη τους στους εντόπιους και νεώτερους. Σήμερα, η μέθοδος αυτή εξελίχθηκε και μετατράπηκε σε μέθοδο πασαλοφρεάτων.

Οι τρείς επόμενοι ομιλητές, συνάδελφοί μας Αρχιτέκτονες, παρουσίασαν θέματα από το ιστορικό Ναύπλιο. Ειδικότερα, το κτίριο του Γυμνασίου, (σήμερα 1ου Λυκείου) Ναυπλίου, το οποίο θεωρείται διατηρητέο νεώτερο μνημείο, σχεδιασμένο από τον Αρχιτέκτονα Καραντινό.

Η συνάδελφος Αγγελική Παριώτη αναφέρθηκε στην φιλοσοφία του προσανατολισμού του κτιρίου, θεωρώντας το ως «έξυπνο» κτίριο, πού εξοικονομούσε ενέργεια και παρείχε καλές συνθήκες θερμοκρασίας, αερισμού και διαβίωσης για τους μαθητές του.

Ο συνάδελφος Βαγγέλης Μαστέλλος, παρουσίασε με μεγάλο ενδιαφέρον, το ιστορικό του κτιρίου του Γενεσίου της Θεοτόκου, (Παναγία ή Άγιος Αναστάσιος), ως κτίριο πού με την ευκαιρία της επισκευής του, αποκάλυψε πολλές φάσεις της ζωής του Ναυπλίου, συνδυασμένες με τις περιόδους κατοχής του από τους Τούρκους, τους Ενετούς και τους Έλληνες.
Σκιαγραφήθηκε πλήρως μια άγνωστη πτυχή των ιστορικών κτιρίων του Ναυπλίου πού, από φαινομενικά άσημα, αναδεικνύονται ως πολύτιμα ιστορικά.

Ο συνάδελφος Πάρις Παπαθεοδώρου συνδύασε με επιτυχία την αντιμετώπιση δύο πόλεων ιστορικών και με αρχιτεκτονική κληρονομιά, της Ρόδου και του Ναυπλίου, αναδεικνύοντας διαφορές και ομοιότητες, παραλληλίζοντας ταυτόχρονα την χρήση κτιρίων και ελεύθερων χώρων στις δύο αυτές πόλεις, σήμερα.
Η κυκλοφορία, οι χρήσεις των κτιρίων, οι χρήσεις πεζοδρομίων και ελεύθερων χώρων, θεωρούνται θέματα ζωτικής σημασίας για τις πόλεις αυτές, και αποτελούν αφετηρία συζήτησης για την βιωσιμότητά τους.

Η Ν.Ε. Αργολίδας του ΤΕΕ παρουσίασε την πόλη δίπλα στην πόλη.
Το ιστορικό προάστιο του Ναυπλίου, την Πρόνοια, η οποία κτίστηκε με διάταγμα του Καποδίστρια, πού για πολλούς είναι το πρώτο διάταγμα Πολεοδόμησης.
Το Ιπποδάμειο σύστημα εφαρμόστηκε εκεί, κτίστηκαν σπίτια πού αποτέλεσαν την στέγη των άστεγων και πενήτων αγωνιστών της Ελληνικής Επανάστασης πού, με την απελευθέρωση έμειναν άστεγοι.
Το προάστιο πού πρόσφατα ενισχύθηκε μέσω προγράμματος ενίσχυσης υποβαθμισμένων περιοχών δίπλα σε αστικά κέντρα, παρουσιάζει μεγάλη ιστορική αξία, υπάρχουν δε κτίρια ακόμη, πού αποτυπώνουν στο πέρασμά τους, την ιστορική πορεία του Ναυπλίου, και τα οποία χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής και επιμέλειας.
Η Πρόνοια διέπεται ακόμη από ειδικό διάταγμα χρήσεων γης και Πολεοδόμησης, το οποίο χρήζει επικαιροποίησης.

Τέλος, κατατέθηκε η θέση των παρευρισκομένων και η Ν.Ε. Αργολίδας του ΤΕΕ ανέλαβε σε συνεργασία με τον Δήμο να συστήσει Ομάδα Εργασίας για να εξετάσει τα ιστορικά κτίρια της Πρόνοιας, το διάταγμα της Πρόνοιας και να προτείνει λύσεις ανάπλασης της περιοχής και αξιοποίησης του ανθρώπινου και κτιριακού δυναμικού της.

Οι εισηγήσεις κατά εισηγητή:

Εφαρμογή διατάξεων των άρθρων 116, 117, 118, 155 και 156 του ν.5078/2023 (Α’211), ενοποίηση των προϋποθέσεων απονομής επικουρικής σύνταξης από τον Κλάδο Επικουρικής Ασφάλισης του e-ΕΦΚΑ». (Εγκύκλιος ΑΠ 28027/11.4.2024 του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης)

Διαβάστε το άρθρο »

Εφαρμογή διατάξεων των άρθρων 116, 117, 118, 155 και 156 του ν.5078/2023 (Α’211), ενοποίηση των προϋποθέσεων απονομής επικουρικής σύνταξης από τον Κλάδο Επικουρικής Ασφάλισης του e-ΕΦΚΑ». (Εγκύκλιος ΑΠ 28027/11.4.2024 του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης)

Διαβάστε το άρθρο »