Το ασφαλιστικό νομοσχέδιο θα αποτελέσει την ταφόπλακα του κλάδου των Μηχανικών. Αρνητικοί στο Σ/Ν και οι υπόλοιποι φορείς

Κόντρα σε όλους και έχοντας απέναντι το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει δρομολογήσει τη ψήφιση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου. Την Μεγάλη Τετάρτη, πραγματοποιήθηκε κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Κοινωνικών Υποθέσεων και Οικονομικών της Βουλής, όπου τόσο το Σχέδιο Νόμου όσο και η κυβέρνηση δέχθηκαν τα πυρά όλων των εκπροσώπων φορέων που κλήθηκαν να εκφράσουν τις απόψεις τους.
Ιδιαίτερα σφοδρή επίθεση στο περιεχόμενο του νομοσχεδίου έκανε με παρεμβάσεις του στην συνεδρίαση ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός. Εκπροσωπώντας το σύνολο του τεχνικού κόσμου της χώρας, ζήτησε ευθέως «να μας αφήσετε μόνους μας», τονίζοντας ότι η αναλογιστική μελέτη για τη βιωσιμότητα του ΤΣΜΕΔΕ, την οποία το ΤΕΕ απέστειλε σε όλους τους Βουλευτές και την κατέθεσε στα πρακτικά της Βουλής, αποδεικνύει ότι το Ταμείο των Μηχανικών είναι βιώσιμο για περισσότερα από σαράντα χρόνια. Και κατήγγειλε ότι καταστρέφεται ένα υγιές ταμείο, χωρίς πραγματικό λόγο, καθώς τα αποθεματικά του, που διασφαλίζουν την ύπαρξη ενός ανεξάρτητου ΤΣΜΕΔΕ, δεν επαρκούν για το συνολικό ασφαλιστικό σύστημα.
Ο Γιώργος Στασινός επέμεινε και στο θέμα της αύξησης των εισφορών, τονίζοντας ότι οδηγούν εκτός χώρας και εκτός επαγγέλματος περισσότερους από 4.000 μηχανικούς το χρόνο, με αυξητικές τάσεις. Αναγνώρισε ότι με το σχέδιο νόμου όσοι μηχανικοί έχουν έσοδα μέχρι 1.000 ευρώ το μήνα, μετά τις επιβαρύνσεις για εισφορές και φορολογία θα πληρώνουν λιγότερα από όσα σήμερα αλλά αντέτεινε ότι αυτό δεν μπορεί να είναι το μοντέλο ανάπτυξης που επιθυμούμε για τους νέους επιστήμονες, δηλαδή καθαρό εισόδημα κάτω των 500 ευρώ, χωρίς σπίτι και χωρίς στόχους για βελτίωση της ζωής του. Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ, παραθέτοντας και επιπλέον παραδείγματα υπέρμετρης αύξησης των εισφορών για μηχανικούς με μεγαλύτερα εισοδήματα αλλά και θέτοντας το πρόβλημα της επιβίωσης των τεχνικών εταιρειών λόγω της μη ύπαρξης αποθεματικών στο ΤΣΜΕΔΕ για την εγγυοδοσία τους, κατέληξε ότι το ασφαλιστικό νομοσχέδιο «είναι πολύ πιθανόν να αποτελέσει την ταφόπλακα του κλάδου των μηχανικών» και δήλωσε ότι θεωρεί αδιανόητο «να μην το καταλαβαίνουν οι συνάδελφοι μηχανικοί βουλευτές».

Δείτε ΕΔΩ το βίντεο από τις παρεμβάσεις του προέδρου του ΤΕΕ στη Βουλή.

Το ΤΕΕ «ρίχνει» τα ηλεκτρονικά του συστήματα
Το ΤΕΕ, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων ολόκληρου του τεχνικού κόσμου της χώρας ενάντια στο προτεινόμενο Νέο Ασφαλιστικό, με απόφαση της διοικούσας Επιτροπής στις 18/4/2016, έχει αναστείλει από τη Μεγάλη Δευτέρα 25 Απριλίου 2016 και για ολόκληρη την Μεγάλη Εβδομάδα τη λειτουργία του Ηλεκτρονικού Συστήματος Υπολογισμού και Διαχείρισης Αμοιβών Μηχανικών, προκειμένου να εκφράσει εμπράκτως την αντίδραση των Ελλήνων διπλωματούχων Μηχανικών στη σχεδιαζόμενη καταστροφή του Ταμείου των Μηχανικών και του κλάδου συνολικά.
Η απόφαση πρακτικά σημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι δεν γίνονται:
• Έκδοση Αδειών δόμησης, επομένως θα ανασταλούν οι νέες οικοδομικές εργασίες δηλώσεις Αυθαιρέτων Ν.4178, επομένως θα ανασταλεί η υποβολή νέων δηλώσεων
• Έκδοση βεβαιώσεων μηχανικού του Ν.4178, επομένως θα ανασταλούν οι νέες μεταβιβάσεις ακινήτων
• Έκδοση Πιστοποιητικών Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων (ΠΕΑ), επομένως θα ανασταλούν όλες οι μεταβιβάσεις ή μισθώσεις ακινήτων που απαιτούν την έκδοση ΠΕΑ.
• Έκδοση των απαραίτητων δικαιολογητικών αμοιβών μηχανικών για οποιαδήποτε αδειοδότηση, επομένως θα ανασταλούν οι νέες αδειοδοτήσεις που απαιτούν υπογραφή μηχανικού, κάθε είδους.

Αντίθετοι οι φορείς στο νομοσχέδιο του ασφαλιστικού
Τα πυρά όλων των εξωκοινοβουλευτικών φορέων που κλήθηκαν στην κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Κοινωνικών Υποθέσεων και Οικονομικών να εκφράσουν τις απόψεις τους, δέχθηκε το ασφαλιστικό-φορολογικό νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας. Οι φορείς έκαναν λόγο για απορρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος, υποστήριξαν ότι διευρύνονται οι ανισότητες και οδηγούνται σε περαιτέρω φτωχοποίηση οι συντάξεις και οι μισθοί, με ορισμένους να ζητούν την απόσυρση του ενώ έμφαση δόθηκε και στην διατήρηση των Ασφαλιστικών τους ταμείων ως ανεξάρτητα.
Ινστιτούτο Εργασίας ΓΣΕΕ: το νομοσχέδιο αναπαράγει διακρίσεις, αυξάνει τις εισφορές, επιταχύνει την φτωχοποίηση των συνταξιούχων ενισχύει τον φαύλο κύκλο της λιτότητας ενώ η βιωσιμότητα του αμφισβητείται.
ΑΔΕΔΥ: ο υπουργός Εργασίας χύνει κροκοδείλια δάκρυα όταν φέρνει ένα νομοσχέδιο που νομιμοποιεί τις περικοπές, εκείνες που το ΣτΕ, έχει χαρακτηρίσει αντισυνταγματικές και διαλύει ότι είχε απομείνει από τις συντάξεις.
ΓΣΕΒΕΕ: το νομοσχέδιο πετυχαίνει την πλήρη φτωχοποίηση. Βάζει ευθέως κατά της επιχειρηματικότητας.
ΕΣΕΕ: λέμε ναι στο νοικοκύρεμα των συντάξεων, όχι όμως στις συντάξεις επιδόματα, όχι στην ασφαλιστική απορρύθμιση που θα κατεδαφίσει εργασιακά δικαιώματα.
ΔΣΑ: η Ολομέλεια των δικηγορικών συλλόγων διαπιστώνει ότι δεν μπορεί να υπάρξει βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος γιατί διαπνέεται από αφερεγγυότητα το νομοσχέδιο.
ΟΕΕ: το νομοσχέδιο σε καμία περίπτωση δεν είναι ασφαλιστικό αλλά φορολογικό. Είναι επιβολή κεφαλικού φόρου στους επιστήμονες και τους ελεύθερους επαγγελματίες. Δημιουργεί επαγγελματίες τριών ταχυτήτων. Προκλητικά ενισχύει τα λουκέτα.
ΠΙΣ: δεν δημιουργεί το νομοσχέδιο αυτό προϋποθέσεις βιωσιμότητας του ασφαλιστικού. Αντίθετα θα ενδυναμώσει την παραοικονομία και την υπαλληλοποίηση του γιατρού. Είναι κοινωνικά άδικη και οικονομικά αδιέξοδη η λογική της εξάλειψης κάθε στοιχείου αναλογικότητας.
ΕΑΑμεα: θα δημιουργήσουμε περισσότερη φτώχεια, διακρίσεις και εξαθλίωση αν δεν το διορθώσουμε.
ΠΟΕΣΥ: διαφωνούμε με την ένταξη του ταμείου σε ένα εν τη γενέσει του ελλειμματικό ταμείο. Υπάρχει ο κίνδυνος απώλειας της περιουσίας του.
ΕΣΗΕΑ: η διατήρηση του αγγελιόσημου, που είναι οιονεί εργοδοτική εισφορά κατοχυρώνει την ανεξαρτησία και των ταμείων και των δημοσιογράφων. Η κατάργηση του που προβλέπεται στο νομοσχέδιο οδηγεί σε αφανισμό το ταμείο περίθαλψης και επικούρησης των εργαζομένων στον Τύπο και ακυρώνει βίαια ένα ταμείο που δημιουργήθηκε από τον μόχθο των εργαζομένων εδώ και μισό αιώνα και ακόμη και στα ύστερά του, αποτελεί πανευρωπαϊκό πρότυπο.
ΕΔΟΕΑΠ: με το πρόσχημα της κοινωνικής δικαιοσύνης επιχειρεί να υφαρπάξει τα εναπομείναντα αποθεματικά.
ΠΣΕ Αγροτών: προχωράμε σε 48ωρη απεργία, πάμε στα 68 μπλόκα και καλούμε όλο τον κόσμο να διαδηλώσει για να μην περάσει αυτός νόμος.μεταρρύθμιση. Το ότι δεν υπάρχει αναλογιστική μελέτη δείχνει ότι πάμε στα τυφλά. Είναι μύθος ότι δεν κόβονται οι συντάξεις. Με τον τρόπο που γίνεται ο υπολογισμός το ποσοστό αναπλήρωσης θα είναι μειωμένο σε κάποιες κατηγορίες κοντά στο 40%. Είμαστε υπέρ της απόσυρσης του νομοσχεδίου.
Συνταξιούχοι ΙΚΑ: Το νομοσχέδιο σαρώνει ότι έχει απομείνει από την κοινωνική ασφάλιση και τον κοινωνικό της χαρακτήρα. Ρίχνει στον Καιάδα τους συνταξιούχους γιατί δεν τους χρειάζεται. Θέλει να πέσουν στο βωμό της ανάπτυξης. Τίποτα καινούργιο δεν οικοδομείτε. Οικοδομείτε μόνο πάνω στο παλιό με τα ίδια φοβικά προπαγανδιστικά επιχειρήματα.
Συνταξιούχοι ΟΑΕΕ: είναι προς το χειρότερο οι τροποποιήσεις του ασφαλιστικού. Ανησυχούμε όχι μόνο για τις συντάξεις αλλά και για την διατήρηση όλου αυτού του μηχανισμού που κατά κάποιοι τρόπο είχαμε προστασία υγείας.
ΠΟΑΣΥ: Το ασφαλιστικό νομοσχέδιο καταργεί κάθε έννοια δικαιοσύνης διαρρηγνύει τον κοινωνικό ιστό. δεν θα περάσει γιατί υπάρχουμε.
Ομοσπονδία Στρατιωτικών: πλήττει ευθέως και πολλαπλώς τα στελέχη των Ενόπλων δυνάμεων η ένταξη τους στον ενιαίο φορέα ασφάλισης. Δεν είναι εταιρία οι ένοπλες δυνάμεις για να τις εντάξουμε.
Γιαννίτσης: χέρι – χέρι ασφαλιστικό και κρίση.
Ο πρώην υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Αναστάσιος Γιαννίτσης, υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι το ασφαλιστικό σύστημα με τα μεγάλα ελλείμματα του, είναι «ένα γενεσιουργό, ένα θεμελιακό των αιτιών που οδήγησαν στην οικονομική κρίση».
«Το ασφαλιστικό πάει χέρι- χέρι με τη κρίση. Χαρακτηρίζεται από εκρηκτικές καταστάσεις που δημιουργήθηκαν το 2008-2015 με τους 550.000 νέους συνταξιούχους που προστέθηκαν. Πως μπορεί αντιμετωπιστεί το πρόβλημα; Με ορισμένες αρχές που πρέπει να κρατηθούν. Ναι στην αρχή της ισότητας μεταξύ όλων των ασφαλισμένων όχι στην ισοπέδωση όμως», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Γιαννίτσης. Ακόμα, ο πρώην υπουργός επεσήμανε ότι το ασφαλιστικό σύστημα δεν γίνεται βιώσιμο με επιμέρους λύσεις που κρατάνε ελάχιστα και δημιουργούν αναστάτωση και αιφνιδιασμούς. Πρέπει οι αλλαγές να είναι διαρκείας. Σε άλλες χώρες είναι πάνω από 25 χρόνια. Το ασφαλιστικό είναι τόσο κρίσιμο για τη χώρα που είναι ανάγκη να συμπράξουν περισσότερες πολιτικές δυνάμεις. Ποιες θα είναι αυτές, ποιος και με ποιο τρόπο θα συμπράξουν δεν είναι ο ρόλος μου να το πω», κατέληξε ο κ. Γιαννίτσης.