Κοινό ψήφισμα συμπαράστασης ΤΕΕ Πελοποννήσου και λοιπών παραγωγικών φορέων, στον αγώνα αγροτών και κτηνοτρόφων Αρκαδίας

Τρίπολη 29 Ιανουαρίου 2016

Το Επιμελητήριο Αρκαδίας, η Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Αρκαδίας και τα πρωτοβάθμια σωματεία μέλη της, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος / Τμήμα Πελοπόννησου, ο Εμπορικός Σύλλογος Τρίπολης, ο Σύλλογος Μηχανικών Ελευθέρων Επαγγελματιών

δηλώνουν τη συμπαράστασή τους στο δίκαιο αγώνα των αγροτών και των κτηνοτρόφων του νομού μας.

Το ασφαλιστικό πρόβλημα αποτελεί τον ένα από τους τρεις κύριους παράγοντες της πτώχευσης της χώρας. Η βιωσιμότητά του ναρκοθετήθηκε και υπονομεύθηκε συστηματικά από τις πελατειακές πρακτικές του πολιτικού συστήματος για δεκαετίες. Σήμερα μετά από 7 χρόνια ύφεσης και καταστροφής του μεγαλύτερου μέρους της παραγωγικής βάσης της χώρας και κατάρρευσης των εσόδων, είναι απαράδεκτο να καλούνται να πληρώσουν τα σπασμένα όσοι έμειναν να παράγουν σε αυτήν τη χώρα. Είναι άλλο πράγμα η εναρμόνιση των υπέρογκων εισφορών με το εισόδημα και άλλο να αρπάζεις το μισό και περισσότερο εισόδημα του κάθε επιτηδευματία, αγρότη, επιστήμονα για να καλύψεις τα ελλείμματα των δικών σου ανεπαρκειών. Είναι ανεπίτρεπτο την ύστατη στιγμή που απαιτούνται ριζικές και επώδυνες αλλαγές και μια μεγάλη κοινωνική συμφωνία για τη διάσωση των συντάξεων, την ίση μεταχείριση και τη διαφύλαξη της αλληλεγγύης των γενεών, να επιχειρείται από την κυβέρνηση χωρίς διάλογο, με μισές αλήθειες, χωρίς αναλογιστικές μελέτες και με πολλές συκοφαντίες και αθλιότητες για φοροφυγάδες να καλυφθούν περιστασιακά οι μνημονιακές της υποχρεώσεις.

Η τυχόν εφαρμογή τέτοιων μέτρων που περιλαμβάνονται στο προσχέδιο για το ασφαλιστικό, συνιστούν ουσιαστικά δήμευση του εισοδήματος των ελεύθερων επαγγελματιών, των αγροτών και των επιστημόνων, εάν συνυπολογιστούν και οι λοιπές φοροδοτικές τους υποχρεώσεις (φορολόγηση από το πρώτο ευρώ, τέλος επιτηδεύματος, εισφορά αλληλεγγύης κ.λπ.).

Η εισφοροδοτική επιδρομή που επιχειρείται με το συγκεκριμένο προσχέδιο νόμου οδηγεί στη μαζική, βίαιη έξοδο μεγάλου αριθμού του ενεργού πληθυσμού των ελευθέρων επαγγελματιών από την αγορά, καθιστά δε παντελώς επισφαλή την ήδη κλονισμένη εισπραξιμότητα των ταμείων και συμβάλλει ευθέως στην ενίσχυση των «γκρίζων» ζωνών της οικονομίας.

Τονίζουμε ότι για να έχει αποτέλεσμα ο αγώνας όλων μας για ένα δίκαιο και μακροχρόνια βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα απαιτείται η συστράτευση όλων μας και η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων με στόχο την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας και την ενεργό συμμετοχή της.

Καλή δύναμη, κουράγιο και ενότητα.

ΤΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ

Επιμελητήριο Αρκαδίας

Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Αρκαδίας

Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος / Τμήμα Πελοποννήσου

Σύλλογος Μηχανικών Ελευθέρων Επαγγελματιών

Εμπορικός Σύλλογος Τρίπολης

Εφαρμογή διατάξεων των άρθρων 116, 117, 118, 155 και 156 του ν.5078/2023 (Α’211), ενοποίηση των προϋποθέσεων απονομής επικουρικής σύνταξης από τον Κλάδο Επικουρικής Ασφάλισης του e-ΕΦΚΑ». (Εγκύκλιος ΑΠ 28027/11.4.2024 του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης)

Διαβάστε το άρθρο »

Εφαρμογή διατάξεων των άρθρων 116, 117, 118, 155 και 156 του ν.5078/2023 (Α’211), ενοποίηση των προϋποθέσεων απονομής επικουρικής σύνταξης από τον Κλάδο Επικουρικής Ασφάλισης του e-ΕΦΚΑ». (Εγκύκλιος ΑΠ 28027/11.4.2024 του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης)

Διαβάστε το άρθρο »