Εσπερίδα με θέμα : «Tο μεγαλύτερο ποσοστό της ενέργειας στα κτήρια δαπανάται στη θέρμανση και τα ζεστά νερά χρήσης. Προτάσεις από την ΕΝ.Ε.ΕΠΙ.Θ.Ε. που συμβάλουν στην εξοικονόμηση ενέργειας στα κτήρια». Τρίπολη 13.11.2013

Την επιμορφωτική εσπερίδα διοργάνωσε η Ένωση Ελληνικών Επιχειρήσεων Θέρμανσης Ενέργειας (ΕΝ.Ε.ΕΠΙ.Θ.Ε.) υπό την αιγίδα του ΤΕΕ Πελοποννήσου (Πρόσκληση-Πρόγραμμα) και πραγματοποιήθηκε στην Τρίπολη την Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2013 στο Αποστολοπούλειο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου.
Στο χαιρετισμό της η Πρόεδρος ΤΕΕ Πελοποννήσου Χαρίκλεια Τσιώλη, ανέφερε:
«Όπως όλοι γνωρίζομε, σύμφωνα με τη συνθήκη του ΚΥΟΤΟ, την οποία έχει υπογράψει και πρέπει να ακολουθεί η χώρα μας, επιβάλλεται η μείωση της χρήσης φυσικών πόρων, η εξοικονόμηση ενέργειας και κατ’ επέκταση η μείωση των εκπομπών του CO2 . Μεγάλο μέρος των δράσεων στην κατεύθυνση για την επίτευξη των στόχων αυτών έχει να κάνει (αναφέρεται) με τα κτήρια, τα οποία απορροφούν το μεγαλύτερο % ενέργειας (περίπου 40% στην Ελλάδα). Τα θέματα δε ΕΞ.Ε. στα κτήρια, είναι βασικός τομέας επαγγελματικού αντικειμένου και ενασχόλησης του Μηχανικού. Σημαντικό δε κομμάτι αυτού, που δεν αφορά το κέλυφος του κτηρίου, είναι το τμήμα των εγκαταστάσεων. Ειδικότερα για τις εγκαταστάσεις που αφορούν τα συστήματα θέρμανσης-ψύξης και ζεστού νερού, η χρήση νέων τεχνολογιών, νέων έξυπνων υλικών και η εκμετάλλευση των ΑΠΕ (Ηλιοθερμία, Γεωθερμία κλπ) έχει αποδειχθεί ότι συμβάλλουν σε ποσοστό από 10%-50% (αναλόγως με την περίπτωση) σε ΕΞ.Ε. Σε συνέχεια λοιπόν των εκδηλώσεων που έχομε πραγματοποιήσει μέχρι σήμερα για την ΕΞ.Ε. σε κτήρια, καλωσορίζομε την πρωτοβουλία της ΕΝ.Ε.ΕΠΙ.Θ.Ε. για την διεξαγωγή της σημερινής εσπερίδας, και θεωρούμε ότι είναι πολύ ενδιαφέρον, συνάδελφοι που ασχολούνται με αυτές τις νέες τεχνολογίες – τις μελετούν – τις σχεδιάζουν και τις εφαρμόζουν, να μας τις αναλύσουν, να δούμε τι αποδίδουν καθώς και πού και πότε μπορούν να χρησιμοποιηθούν».

Εισηγήσεις κατά εισηγητή: