Ημερίδα με θέμα : «Οι πρόσφατες αλλαγές στη φορολογία των Μηχανικών». Τρίπολη 11.10.2010 και Καλαμάτα 15.10.2010

Τα νεότερα στοιχεία που απορρέουν από το Ν. 3842/2010 και οι αλλαγές που επήλθαν ως προς την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων για τους ελεύθερους επαγγελματίες τέθηκαν επί τάπητος στην ημερίδα-σεμινάριο που πραγματοποίησε το ΤΕΕ Πελοποννήσου με τίτλο: «Οι πρόσφατες αλλαγές στη φορολογία των Μηχανικών» στην Τρίπολη 11.10.2010 και στην Καλαμάτα 15.10.2010 (Πρόσκληση ημερίδων), με εισηγήτρια την κ. Κατερίνα Πέρρου, δικηγόρο – φορολογική σύμβουλο και επιστημονική συνεργάτιδα του ΤΕΕ.

Από την ημερίδα στην Τρίπολη
Από την ημερίδα στην Καλαμάτα

Χαιρετίζοντας τις εκδηλώσεις, η πρόεδρος Χαρίκλεια Τσιώλη ανέφερε: «Όλοι γνωρίζουμε ότι η αλλαγή του τρόπου φορολόγησης των Μηχανικών είχε συζητηθεί και στο παρελθόν από τους εκάστοτε αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες και είχε αποτραπεί. Όμως, φέτος τον Μάρτιο, το Υπουργείο Οικονομικών επανέφερε το θέμα. Το ΤΕΕ Πελοποννήσου, όπως και όλα τα περιφερειακά τμήματα, δεν έχει την δυνατότητα να κάνει παρεμβάσεις προς την κεντρική εξουσία, παρά μόνο μέσα από τις κεντρικές δομές του ΤΕΕ. Παρ’ όλα αυτά, ήμασταν και το γνωρίζεται αυτό, το πρώτο Περιφερειακό Τμήμα που ασχολήθηκε σε βάθος με την επερχόμενη τότε φορολογική παιδοκτονία που δημιούργησε ιδιαίτερα στους νέους συναδέλφους το καινούργιο φορολογικό σύστημα για τους Μηχανικούς. Είναι γνωστές οι τεκμηριωμένες θέσεις που καταθέσαμε, με σκοπό την διατήρηση του συστήματος φορολόγησης με το τεκμαρτό προσδιορισμό φορολόγησης του εισοδήματος των μηχανικών. Μέθοδος που κατά την άποψή μας δεν αμφισβητείτο, διασφάλιζε διαφάνεια, ποιότητα παρεχόμενων υπηρεσιών και εξασφάλιζε σταθερά και σίγουρα έσοδα στο κράτος. Δυστυχώς το νέο φορολογικό καθεστώς ων εσόδων – εξόδων επεβλήθη και είναι ανάγκη να ενημερωθούμε ώστε να μπορέσουμε τουλάχιστον να φορολογηθούμε με το δικαιότερο τρόπο στα πλαίσια του άδικου αυτού φορολογικού συστήματος. Η ενημέρωση κρίνεται ιδιαιτέρως σημαντική αφού φέτος, για πρώτη χρονιά θα φορολογηθούμε με λογιστικό προσδιορισμό, σε αντίθεση με ότι ίσχυε μέχρι τώρα. Με το νέο νόμο θα φορολογηθούν έσοδα-έξοδα, οπότε οι μηχανικοί θα πρέπει να φροντίσουν να καταχωρούν στα βιβλία τους τα έσοδα-έξοδα για να υπάρξει σωστό αποτέλεσμα, δηλ. Να φορολογηθούν με βάση τα πραγματικά του κέρδη και να αποφευχθεί η υπέρμετρη φορολόγηση. Με διαρκή στόχο, όπως άλλωστε γίνεται τα τελευταία χρόνια στο ΤΕΕ Πελοποννήσου, την έγκυρη, έγκαιρη και συνεχή ενημέρωση των μελών μας σε θέματα επαγγελματικά, επιστημονικά κ.λπ. καλέσαμε την κ. Πέρρου Κατερίνα, προκειμένου να παρουσιάσει τα δεδομένα, ώστε να αποφευχθούν και όχι μόνο τα όποια λάθη και παραλείψεις στις φορολογικές μας δηλώσεις».

Υλικό από ημερίδα:

Εφαρμογή διατάξεων των άρθρων 116, 117, 118, 155 και 156 του ν.5078/2023 (Α’211), ενοποίηση των προϋποθέσεων απονομής επικουρικής σύνταξης από τον Κλάδο Επικουρικής Ασφάλισης του e-ΕΦΚΑ». (Εγκύκλιος ΑΠ 28027/11.4.2024 του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης)

Διαβάστε το άρθρο »

Εφαρμογή διατάξεων των άρθρων 116, 117, 118, 155 και 156 του ν.5078/2023 (Α’211), ενοποίηση των προϋποθέσεων απονομής επικουρικής σύνταξης από τον Κλάδο Επικουρικής Ασφάλισης του e-ΕΦΚΑ». (Εγκύκλιος ΑΠ 28027/11.4.2024 του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης)

Διαβάστε το άρθρο »