Ημερίδα με θέμα : «Προσεισμικός έλεγχος κατασκευών. Μέθοδοι επεμβάσεων – παρουσίαση παραδειγμάτων επεμβάσεων σε κατασκευές από οπλισμένο σκυρόδεμα & φέρουσα τοιχοποιία». Ναύπλιο 26.9.2009 και Κόρινθος 7.11.2009

Από την ημερίδα στο Ναύπλιο

Η ημερίδα έγινε, στο Ναύπλιο το Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2009 στην αίθουσα της Τ.Ε.Δ.Κ. Ν. Αργολίδας (Πρόσκληση) και στην Κόρινθο το Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2009 στην αίθουσα θεάτρου του Δημαρχείου Κορίνθου (Πρόσκληση), με ιδιαίτερη επιτυχία και την παρακολούθησαν οι ενδιαφερόμενοι Μηχανικοί. Για την πληρέστερη ενημέρωση των συμμετεχόντων διανεμήθηκε ενημερωτικό cd με περιεχόμενο το υλικό της παρουσιάσης. Ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο Καθηγητής του Ε.Μ.Π. Κωνσταντίνος Σπυράκος, Διευθυντής Εργαστηρίου Αντισεισμικής Τεχνολογίας Ε.Μ.Π. το οποίο θεωρείται ένα από τα πέντε καλύτερα στον κόσμο σε δυνατότητες έρευνας και το οποίο έχει υλοποιήσει μεγάλο αριθμό ελληνικών και ευρωπαϊκών ερευνητικών προγραμμάτων.

Από την ημερίδα στην Κόρινθο

Η παρουσίαση αφορούσε τον «προσεισμικό έλεγχο των κατασκευών», ο οποίος σύμφωνα με την ισχύουσα Νομοθεσία είναι υποχρεωτικός για Δημόσια και όχι μόνον, κτίρια (συνάθροισης κοινού, θέατρα, νοσοκομεία κλπ). Παρουσιάστηκαν μέθοδοι εφαρμογής του προσεισμικού ελέγχου και αποκατάστασης των κατασκευών, προκειμένου αυτές να συμβαδίζουν με τους νέους εγκεκριμένους κανονισμούς. Τα τρία πολύ ενδιαφέροντα παραδείγματα αφορούσαν :
Το 1ο : Έλεγχο και αποκατάσταση του συγκροτήματος των παλαιών καπνοαποθηκών στην οδό Λένορμαν-Αθήνα εμβαδού 9000 τ.μ. από σκυρόδεμα του 1928, προκειμένου αυτές να χρησιμοποιηθούν για τη στέγαση της βιβλιοθήκης της Βουλής.
Το 2ο : Έλεγχο και αποκατάσταση διατηρητέου κτιρίου (του 1890 περίπου) από φέρουσα τοιχοποιΐα στο Αίγιο το οποίο υπέστη σοβαρές βλάβες κατά το σεισμό του 1995. Εξετάζεται η σεισμική συμπεριφορά του, προτείνονται κατάλληλες επεμβάσεις και μέθοδοι αποκατάστασης βλαβών και ελέγχεται η αποτελεσματικότητά τους.
Το 3ο : Έλεγχο και αποκατάσταση Βυζαντινής εκκλησίας στη Γλυφάδα με σύγχρονα υλικά και μη καταστροφικές μεθόδους. Αντικείμενο της μελέτης απετέλεσε η αποτίμηση της στατικής επάρκειας του φέροντος οργανισμού του Ναού, καθώς και η ενίσχυσή του για την ανάληψη φορτίων, όπως ορίζονται από τους ισχύοντες κανονισμούς, με απόλυτη διατήρηση της μορφής και των διαστάσεων των στοιχείων του.

Εισήγηση Κωνσταντίνου Σπυράκου