Ημερίδα με θέμα : «Οι εξελίξεις στο επάγγελμα του Μηχανικού». Τρίπολη 31.10.2016

Το ΤΕΕ Πελοποννήσου διοργάνωσε ημερίδα με τίτλο «Οι εξελίξεις στο επάγγελμα του Μηχανικού», στις 31 Οκτωβρίου 2016 στο Αποστολοπούλειο Πνευματικό Κέντρο στην Τρίπολη (Πρόσκληση-Πρόγραμμα).
Στο χαιρετισμό της η Πρόεδρος ΤΕΕ Πελοποννήσου Χαρίκλεια Τσιώλη ανέφερε :
«Έχουμε μπροστά μας ένα πολύ κρίσιμο διάστημα για το επάγγελμά μας, που θα κρίνει εν πολλοίς το πώς θα δραστηριοποιηθούμε τα επόμενα χρόνια, αν και τι δουλειές θα έχομε. Αυτοί που κρατούν στα χέρια τους το κλειδί για τις εξελίξεις στο πεδίο της Εθνικής Οικονομίας είναι πλέον απόλυτα εχθρικοί απέναντι στον κλάδο και όχι μόνο στο δικό μας. Οι ακολουθούμενες στρεβλές πολιτικές επιλογές, που υπαγορεύονται από άγνοια ή και από αδράνεια είτε από κοντόφθαλμη πολιτική είτε από ιδεοληψίες, οδηγούν σε πλήρη διάλυση τον τεχνικό κόσμο. Όλοι όσοι έχομε παραμείνει στο επάγγελμα, μέσα στα χρόνια της κρίσης, σήμερα όχι μόνο δυσκολευόμαστε να βρούμε δουλειές, δυσκολευόμαστε να εισπράξουμε από τους λίγους πελάτες – είτε είναι ιδιώτες είτε το Δημόσιο, αλλά δυσκολευόμαστε να ανταπεξέλθουμε ακόμη και στις καθημερινές μας υποχρεώσεις.
-Η τρέχουσα κατάσταση στη χώρα είναι γνωστή: η κατασκευαστική δραστηριότητα στον ιδιωτικό τομέα υπό πλήρη κατάρρευση (το Α.Ε.Π των κατασκευών είναι πλέον στο 1%), τα λίγα Δημόσια έργα που γίνονταν μέχρι πρότινος πάγωσαν εντελώς αφενός λόγω, τουλάχιστον ολιγωρίας της Πολιτείας, στην εκμετάλλευση κοινοτικών προγραμμάτων (ΕΣΠΑ, κλπ) αλλά αφετέρου, το οποίο, είναι και πολύ σοβαρό την τρέχουσα περίοδο, λόγω των νεοψηφισθέντων Νόμων οι οποίοι εδώ και 2 μήνες δεν μπορούν να εφαρμοστούν.
-Συγχρόνως το πακέτο Γιουνκέρ ανεκμετάλλευτο, ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος έτοιμος για εφαρμογή με καθυστέρηση 1 έτους, οι επενδύσεις σχεδόν ανύπαρκτες, ουσιαστικά στην Ελλάδα του 2016 υπάρχει «νομοθετημένη απαγόρευση» των ιδιωτικών επενδύσεων λόγω φορολογίας, ποικίλης νομοθεσίας και διαφόρων ιδεοληψιών των Κυβερνώντων (και άλλα πολλά που όλοι γνωρίζομε).
-Ειδικά πρόσφατα, ο κλάδος μας δέχτηκε ακόμη ένα βαρύτερο χτύπημα. Παρά τους αγώνες που δώσαμε, οι Μηχανικοί και όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες, η Πολιτεία επέλεξε να ενοποιήσει όλους τους ασφαλιστικούς φορείς και να μας επιβάλλει εισφορά με βάση το εισόδημα. Εμείς τώρα, καλούμεθα να συνηθίσομε στη δίαιτα του γαϊδάρου του Χότζα με δεδομένο ότι για να πληρώσομε φορολογικά και ασφαλιστικές εισφορές, όπως τις θεσμοθέτησαν τελευταία, θα πρέπει να βρούμε κάποια πηγή επιδότησης (π.χ. θείο από την Αμερική όπως τον παλιό καλό καιρό) γιατί ουσιαστικά το οποιοδήποτε εισόδημα μπορέσομε να αποκτήσομε (και αν το αποκτήσομε) δεν φτάνει για να καλύψει την αφαίμαξη που μας κάνει το σπάταλο – αδηφάγο και χρεοκοπημένο Ελληνικό Δημόσιο.
-Αν μάλιστα αληθεύουν οι φήμες, και μάλλον αληθεύουν, (είναι γνωστή η συχνή τακτική της σημερινής Κυβέρνησης να παίζει το παιγνίδι δοκιμής και λάθους με σκόπιμες διαρροές) ότι επίκειται η λεγόμενη δήθεν απελευθέρωση του Επαγγέλματος δηλ. στην ουσία η δυνατότητα να ασκούν το επάγγελμα του Επιστήμονα Μηχανικού άτομα με ελλιπείς ή καθόλου σπουδές, τότε μόνο για μέλλον δεν μπορούμε να μιλάμε.
Τουλάχιστον βρισκόμαστε στην κατάλληλη εποχή, στις 20 Νοεμβρίου είναι οι εκλογές του ΤΕΕ, γεγονός που μας επιτρέπει να στείλομε ένα ηχηρό μήνυμα καταδίκης ειδικά αυτών των πρόσφατων πολιτικών επιλογών και τακτικών που οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια τον κλάδο στην πλήρη εξαθλίωση και τον αφανισμό.
Το τρέχον διάστημα, βλέπομε λοιπόν ότι υπάρχουν πολλές δυσκολίες για τον κλάδο μας, επειδή όμως εμείς οι Μηχανικοί είμαστε μαχητές, δεν τα παρατάμε στις δυσκολίες αλλά τις βλέπομε σαν προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσομε και ψάχνομε μάλιστα, μέσα από αυτές ή και παραπέρα, να βρούμε πιθανές ευκαιρίες (τουλάχιστον αυτά πιστεύομε εμείς εδώ στην Πελοπόννησο που υπηρετούμε το επάγγελμα του Μηχανικού ως εκλεγμένοι εκπρόσωποι των συναδέλφων, και ελπίζω, ότι και την ίδια αντίληψη έχετε και εσείς ως μέλη του Τμήματός μας, μετά την συνεργασία χρόνων που έχομε αναπτύξει).
Πιο συγκεκριμένα και όπως ανέφερα:
-Έχομε ένα νέο θεσμικό πλαίσιο για τα δημόσια έργα και τις μελέτες, που ακόμη δεν έχει ξεκινήσει να εφαρμόζεται στην πράξη και δεν ξέρομε ακριβώς πώς να κινηθούμε και γι’ αυτό πρέπει να ενημερωθούμε.
-Έχομε μπροστά μας εξελίξεις στα επαγγελματικά θέματα και δικαιώματα.
-Έχομε τεράστιες αλλαγές στο ασφαλιστικό και το – αλληλένδετο, πλέον – φορολογικό πλαίσιο. Η Κυβέρνηση αποφάσισε να δημιουργήσει μία νέα εφορία δίπλα στην κανονική εφορία. Πρέπει να αντιπαλέψομε λοιπόν τη φορολαίλαπα αυτή στην πράξη, αν θέλομε να παραμείνομε στο επάγγελμα.
-Έχομε όμως και σωρεία άλλων νομοθετικών πρωτοβουλιών της Κυβέρνησης, πάνω στην άσκηση του επαγγέλματος.
Ειδικά στο θέμα της δόμησης. Έχει ανακοινωθεί ήδη ότι το θεσμικό πλαίσιο των αυθαιρέτων θα αλλάξει σύντομα. Μετά την παράταση στον 4178, αναμένομε να παρουσιαστούν οι τελικές ρυθμίσεις. Όσοι ασχολούμαστε, είδαμε τις βασικές προτάσεις που κάνει το Υπουργείο, στη διαβούλευση. Και καλούμαστε να προσαρμοστούμε. (Να σημειώσω, ότι το ΤΕΕ Πελοποννήσου επεξεργάστηκε το πολυνομοσχέδιο σε ανοικτές συζητήσεις μάλιστα με όλα τα μέλη του, συγκέντρωσε απόψεις & απέστειλε θέσεις στον Πρόεδρο του ΤΕΕ). Επίσης είδαμε τις προτεινόμενες αλλαγές στον τρόπο έκδοσης των οικοδομικών αδειών.Οφείλω εδώ να θυμίσω ότι στην Πελοπόννησο, προ διετίας, είχε γίνει σχετική εκπαίδευση συναδέλφων, καθώς και ότι στην περιοχή μας λειτούργησε πιλοτικά αυτό το σύστημα σε μία από τις Υπηρεσίες Δόμησης. Νομίζω ότι συμβάλλαμε στη βελτιστοποίησή του, σε συνεργασία με τις υπηρεσίες του κεντρικού ΤΕΕ που το ανέπτυξαν. Και είναι βαθιά η δυσαρέσκεια όλων μας για την διετή πλέον καθυστέρηση εφαρμογής του ηλεκτρονικού συστήματος έκδοσης οικοδομικών αδειών (επανειλημμένως είχαμε επισημάνει στο αρμόδιο Υπουργείο ότι έπρεπε να τεθεί σε λειτουργία). Έστω και με την ενεργοποίηση ενός νέου νόμου, με τις όποιες αλλαγές και καθυστερήσεις αυτή φέρνει, τουλάχιστον είναι παρήγορο ότι όλοι αντιλαμβάνονται ότι πρέπει στα θέματα πολεοδομίας να αλλάξομε εποχή. Ευελπιστούμε ότι θα προχωρήσει και αυτό γρήγορα.
-Αλλάζει παράλληλα και ο τρόπος προώθησης του χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού. Και είναι πραγματικά μια πρόκληση να ανταπεξέλθουμε και σε αυτές τις αλλαγές της νομοθεσίας.
Ανέφερα πριν, ότι υπάρχουν μπροστά μας όμως και ευκαιρίες, εκτός από δυσκολίες και προκλήσεις όπως:
-Η υλοποίηση των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων, τόσο της Περιφέρειάς μας όσο και των τομεακών προγραμμάτων, που θα ξεκινήσουν, αν όλα πάνε καλά, το επόμενο διάστημα να τρέχουν ενεργά.
-Αλλά και άλλα έργα και δράσεις με ποικίλη κοινοτική χρηματοδότηση. Πιο χειροπιαστό παράδειγμα για αυτά είναι το νέο «Εξοικονομώ», που σύντομα αναμένομε για να αναθερμάνει την αγορά.
Για όλα αυτά, θα συζητήσουμε με τους σημερινούς ομιλητές μας. Θα ακούσουμε συγκεκριμένα πράγματα για τις αλλαγές που έρχονται το επόμενο διάστημα στο επάγγελμα, τις προκλήσεις αλλά και προτάσεις για να ανταπεξέλθομε σε αυτά και να έχομε ένα καλύτερο αύριο.
Η σημερινή αυτή εκδήλωση λοιπόν εντάσσεται στο πλαίσιο των συνεχών προσπαθειών που κάνομε στο ΤΕΕ Πελοποννήσου να επιτελούμε τους σκοπούς μας για στήριξη των μελών και προστασία του επαγγέλματός μας καθώς συγχρόνως και ενδυνάμωσης του φορέα μας του ΤΕΕ (εξάλλου αυτά είναι και πρέπει να είναι αλληλένδετα) . Έχομε υποχρέωση ως Διοίκηση, να φροντίζομε ώστε τα μέλη μας να έχουν τα απαραίτητα εφόδια για να ανταπεξέλθουν στις συνεχείς μεγάλες τεχνολογικές εξελίξεις, στις συνεχείς αλλαγές στη νομοθεσία, στην δύσκολη καθημερινότητα, στην άσκηση του επαγγέλματος μας καθώς και να θωρακίσομε τη θέση και το σημαντικό ρόλο του Μηχανικού στην Ελληνική επιστημονική, οικονομική και παραγωγική κοινότητα. Έτσι με κάθε ευκαιρία, όπως σας είναι γνωστό, προσπαθούμε έγκαιρα και έγκυρα να ενημερώνομε το σώμα των Μηχανικών για τις εξελίξεις στο επάγγελμα και την Τεχνική Επιστήμη καθώς και να επισημάνομε τα πεδία όπου η συμβολή μας είναι απαραίτητη-πολύτιμη-επωφελής για την κοινωνία αλλά και προσφέρει σε εμάς ευκαιρίες δημιουργικής απασχόλησης. Θυμίζω επιγραμματικά μερικές σχετικές δράσεις που έχομε κάνει και φυσικά συνεχίζομε να κάνομε εδώ στο ΤΕΕ Πελοποννήσου όπως:
-Νομοθεσίας περί: Ν.Ο.Κ., αυθαίρετης δόμησης μαζί με το help desk με τις συνεχείς και πάντα επικαιροποιημένες ερωτο-απαντήσεις για τα ειδικά θέματα πάνω στο Ν.4178, Φορολογίας Μηχανικών, νέων Δράσεων & Προγραμμάτων ΕΣΠΑ, Υγιεινής & Ασφάλειας στα έργα, Νέες Τεχνολογίες & καινοτόμα υλικά σε θέματα Εξοικονόμησης Ενέργειας & Ενεργειακής Αναβάθμισης κτηρίων, Εκπόνησης Ενεργειακών Επιθεωρήσεων κτηρίων, Μεταλλικών κατασκευών, Αποκαταστάσεων-Συντηρήσεων κτηρίων, Τεχνολογίας Σκυροδέματος-ΚΑΝΕΠΕ-Ευρωκωδίκων
-έγκαιρες και στοχευμένες παρεμβάσεις, παρατηρήσεις και φυσικά προτάσεις (ποτέ δεν έχομε μείνει απαθείς ή απλά καταγγέλλοντας) σε πλήθος θεμάτων, όπως: στο ασφαλιστικό (διαρκείς αγώνες), στα επαγγελματικά δικαιώματα, σε διάφορα νομοσχέδια για Αναπτυξιακό Νόμο, Χωροταξικό-Πολεοδομικό Σχεδιασμό, αυθαίρετα, Δημόσια έργα, επανειλημμένως ουσιαστικές προτάσεις περί ανάκαμψης της οικονομίας και πολλές ακόμη δράσεις, που δεν έχομε το χρόνο να αναφέρομε αυτήν τη στιγμή.
Αγαπητές & Αγαπητοί συνάδελφοι,
-Ο Μηχανικός και το ΤΕΕ είναι έννοιες αλληλένδετες και συνυφασμένες με την Ανάπτυξη, την κοινωνία και εν γένει τη χώρα μας. Αυτό δεν είναι μια ατάκα. Είναι η πραγματικότητα. Προκύπτει από όσα βλέπουμε και ζούμε. Εμείς ως άτομα πρέπει να στηρίζομε το φορέα μας, να τον κάνομε δυνατό για να έχει θέση και λόγο στα δρώμενα του Τόπου με σκοπό την προώθηση των συμφερόντων του τεχνικού κόσμου και την επίτευξη του μεγαλύτερου δυνατού οφέλους για τα μέλη του (νομίζω ότι ο καθένας μας πρέπει να πιστεύει ότι το προσωπικό μας καλό-όφελος ως επαγγελματίες προκύπτει μέσα από το καλό-όφελος του κλάδου μας, για να πάει ο κλάδος μου όμως καλά θα πρέπει να κάνω για εγώ κάτι γι’ αυτόν, δηλ. να τον στηρίζω.., στηρίζω το σπίτι μου για να το κάνω δυνατό να με στηρίξει).
-Συγχρόνως δεν χωράει αμφιβολία ότι η χώρα δεν μπορεί να αναπτυχθεί χωρίς τους μηχανικούς αλλά και οι μηχανικοί δεν μπορούν να προκόψουν αν δεν αναπτυχθεί η χώρα. Η σχέση του κλάδου μας, του κλάδου των μηχανικών με την αναπτυξιακή διαδικασία είναι αμφιμονοσήμαντη :
Η δουλειά μας παράγει ανάπτυξη.
Η ανάπτυξη μας δίνει δουλειά.
Η επαγγελματική μας εξάρτησή είναι σχεδόν απόλυτη.
Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει, την τεράστια προσφορά του κλάδου μας στην συγκρότηση της χώρας από την πρώτη ημέρα της ανεξαρτησίας της, αν και τα τελευταία χρόνια οι διάφορες Κυβερνήσεις διαρκώς μέσω των ενεργειών τους δείχνουν ότι αδιαφορούν και το ξεχνούν. Πρέπει μάλλον εμείς να τους τονίσομε πόσο καθοριστικός είναι ο ρόλος μας για την ανάκαμψη και να τους επισημάνομε ότι οι δικοί μας ώμοι μπορούν και πρέπει να σηκώσουν ένα μεγάλο μέρος του βάρους για την ανασυγκρότηση της χώρας, από το σχεδιασμό μέχρι την υλοποίηση, ανασυγκρότηση απόλυτα απαραίτητη μετά τα γεγονότα των τελευταίων χρόνων (και ιδιαίτερα τον καταστροφικό τυφώνα της τελευταίας διετίας).
Εμείς λοιπόν οι Μηχανικοί, πρέπει να αγωνιστούμε για την κοινή προκοπή. Γιατί μόνο αν επανέλθει η χώρα και ο τόπος μας σε ρυθμούς ανάπτυξης θα μπορέσουμε να ανακάμψουμε ως κλάδος. Για αυτόν το λόγο οφείλομε να ζητάμε και να προτείνομε συγκεκριμένα πράγματα από την Πολιτεία και την Κυβέρνηση. Ζητάμε εφαρμόσιμες και πρακτικές πρωτοβουλίες. Χορτάσαμε όλοι από λόγια. Πράξεις χρειαζόμαστε. Όχι πρωτοβουλίες «στον αέρα» αλλά με δράσεις, με γερά θεμέλια. Χρειάζεται δουλειά με σχέδιο, με πρόγραμμα, με χρονοδιάγραμμα, με γνώση των συνθηκών, με ρεαλιστικούς στόχους αλλά και με φιλοδοξία και συνεχή προσπάθεια. Πιστεύω λοιπόν ότι η σημερινή εκδήλωση θα βοηθήσει να έχουμε όλοι μπροστά μας τη μεγάλη εικόνα και συγκεκριμένα πράγματα που μπορούμε και πρέπει να κάνομε.»