Τροποποίηση της νομοθεσίας του ΙΚΑ σχετικά με τα οικοδομοτεχνικά έργα

Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ Β΄ 3480/23.12.2014 η με αριθμ. Φ.11321/19423/1405/15.12.2014 “Αντικατάσταση των παρ. 1 και 2 του άρθρου 38, του άρθρου 39 και των παρ. 1, 2 και 3 του άρθρου 40 του Κανονισμού Ασφάλισης του ΙΚΑ−ΕΤΑΜ”, απόφαση του Υπουργού Εργασίας που τροποποιεί τον Κανονισμό Ασφάλισης του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ σχετικά με τις καταβλητέες εισφορές στα ιδιωτικά και δημόσια έργα.

Εκτός των άλλων, προβλέπεται ότι:

Για οικοδομικά και τεχνικά έργα του Δημοσίου, των ΝΠΔΔ, των ΟΤΑ και των Δημοσίων Επιχειρήσεων Κοινής Ωφελείας που αφορούν συμβάσεις μέχρι του ύψους του 100πλασίου μηνιαίου ορίου αποδοχών υπολογιζομένου με το 25 πλάσιο τεκμαρτό ημερομίσθιο της 28ης ασφαλιστικής κλάσης, το ΠΕΔ υπολογίζεται από το Υποκατάστημα απογραφής των έργων, για συμβάσεις μέχρι το 800πλάσιο γνωμοδοτεί η Δ/νση Τεχνικής και Στέγασης πριν από την έκδοση απόφασης του Δ/ντού του Υποκαταστήματος και για τα πιό μεγάλα ποσά απαιτείται η γνωμοδότηση από το Ανώτατο Τεχνικό Συμβούλιο του ΙΚΑ.

Κατά των απφάσεων των Δ/ντων για προσδιορισμό του ΠΕΔ δύνανται να ασκούνται ένδικα μέσα.

Μετά το περας των εργασιών και την προσκόμιση της τελικής πιστοποίησης προσδιορίζεται η τελική εργατική δαπάνη και ακολουθεί έλεγχος προς εκκαθάριση, από τον οποίο, αν προκύψει ότι οι καταβληθείσες εισφορές υπερβαίνουν τις οφειλόμενες, η διαφορά επιστρέφεται άτοκα, μετά από αίτηση του δικαιούχου.

Στις περιπτώσεις, που με βάση τις ΑΠΔ ή τις Εκθέσεις Ελέγχου, εισφορές υπολείπονται αυτών που προσδιορίστηκαν με βάση την τελική προσδιορισθείσα εργατική δαπάνη σε ποσοστό έως και 10%, η εκκαθάριση ενεργείται χωρίς περαιτέρω έλεγχο, ενώ, όταν το ποσοστό αυτό υπερβαίνει το 10%, στον έλεγχο που διενεργείται εξετάζονται και συγκεκριμένα στοιχεία, όπως Αναλυτικοί πίνακες Εργασιών, συμπληρωματικές συμβάσεις, ημερολογιο έργου κλπ.

Η απόφαση αυτή ισχύει για έργα που θα απογραφούν από 1-1-2015 καθώς και για τα έργα που έχουν απογραφεί προγενέστερα και δεν έχει γίνει εκκαθάριση.