8ο Εθνικό Συνέδριο Μεταλλικών Κατασκευών. Τρίπολη 2,3,4 Οκτωβρίου 2014

Με μεγάλη επιτυχία διεξήχθη, στο Αποστολοπούλειο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Τρίπολης στις 2, 3 και 4 Οκτωβρίου 2014, το 8ο Εθνικό Συνέδριο Μεταλλικών Κατασκευών που διοργάνωσε η Εταιρεία Ερευνών Μεταλλικών Έργων (ΕΕΜΕ) σε συνεργασία µε το ΤΕΕ Πελοποννήσου.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα η θεματολογία του συνεδρίου αφορούσε, ερευνητικές και θεωρητικές εργασίες σχετικές με τις μεταλλικές ή τις σύμμικτες κατασκευές, παρουσίαση αξιόλογων δομικών έργων από χάλυβα (κτιριακά, γέφυρες, ιστοί και κεραίες, καμινάδες και σιλό, σωληνώσεις, πασσαλώσεις, ειδικά έργα), μελετητικά και κανονιστικά θέματα (αντοχής, ευστάθειας, κόπωσης, δυναμικής και σεισμικής συμπεριφοράς, συνδέσεων, συμπεριφοράς σε συνθήκες πυρκαγιάς), μεθόδους κατασκευής, βιομηχανικά και τεχνολογικά θέματα, αρχιτεκτονικά έργα, θέματα επιφανειακής προστασίας, νέα υλικά.
Στο χαιρετισμό της η Πρόεδρος Χ. Τσιώλη επισήμανε τη σπουδαιότητα του συνεδρίου και μεταξύ άλλων ανέφερε:
«Ο τομέας των Μεταλλικών Κατασκευών αποτελεί έναν από τους κυριότερους κλάδους της βιομηχανίας κατασκευών και τουλάχιστον την τελευταία δεκαετία σημειώνει αλματώδη άνοδο στην διεθνή αγορά. Στην Ελλάδα, για πάρα πολλά χρόνια οι κατασκευές από χάλυβα σπάνιζαν, “καθηλωμένες” για δεκαετίες βασικά σε βιοτεχνικά και βιομηχανικά κτήρια, κυρίως λόγω έλλειψης εξειδικευμένου προσωπικού. Τα τελευταία χρόνια, και ειδικά από την εποχή των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, τα δεδομένα και οι καταστάσεις έχουν διαφοροποιηθεί. Σε αρκετά έργα του Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα, οι μεταλλικές και σύμμικτες κατασκευές παρουσιάζουν “άνθηση”, αν και ακόμη σαν χώρα υστερούμε σε ποσοστό χρήσης χάλυβα συγκριτικά με τις άλλες Δυτικοευρωπαϊκές, και όχι μόνο, χώρες. Τα μέχρι σήμερα όμως επιτυχημένα παραδείγματα των έργων από χάλυβα, μαζί με την καθολική εφαρμογή σε αυτά του πλέγματος των Ευρωκωδίκων, αποδεικνύουν ότι το ελληνικό τεχνικό δυναμικό έχει αποκτήσει τη γνώση και την εμπειρία και είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει τις απαιτήσεις των καιρών και να εκμεταλλευθεί τις δυνατότητες που παρέχει το εξαιρετικό αυτό υλικό. Ο δρόμος που οδηγεί στις νέες εξελίξεις έχει πλέον ανοίξει και μπορεί ο χάλυβας να παίξει ιδιαίτερο ρόλο στα έργα του Μηχανικού.
Κατά τη διάρκεια του 2ήμερου συνεδρίου μας θα υπάρξει σημαντική ενημέρωση στους τομείς μελέτης και κατασκευής των δομικών έργων από χάλυβα, γιατί θα παρουσιαστούν από τους πλέον ειδικούς και διακεκριμένους Έλληνες επιστήμονες καθώς και ξένους προσκεκλημένους σχετικά επιστημονικά και τεχνολογικά θέματα καθώς και εκτελεσθέντα κατά την παρελθούσα τριετία ανάλογα τεχνικά έργα.
Με το συνέδριο επιθυμούμε να μεταφέρομε στους συναδέλφους Μηχανικούς τις σύγχρονες εξελίξεις στο γνωστικό πεδίο της μεταλλικής κατασκευής πιστεύοντας ότι έτσι θα βοηθήσομε στη βελτίωση της ποιότητας των μελετών και των κατασκευών. Συγχρόνως θέλομε να συνεισφέρομε στην πληροφόρηση και διάχυση της γνώσης των σύγχρονων αντιλήψεων και κανονιστικών διατάξεων σε όλους τους εμπλεκομένους στην κατασκευή τέτοιων έργων με τελικό μας στόχο την αναβάθμιση της αξιοπιστίας, ασφάλειας, οικονομικότητας και μακροβιότητας των κατασκευών».